Möt intågarna

Månadens intågare

Bengt Trolin som Gustav Vasa

Vem är du?
Jag heter Bengt Trolin, är 53 år och bor i den lilla bruksorten Österbybruk i norra Uppland. Jag arbetar till vardags inom industrin men har de senaste 23 åren även haft ett extrajobb som turistguide på flera platser i Uppland. Jag har även medverkat i en amatörteatergrupp i Österbybruk lite till och från i c:a 28 år.

Vad kommer du att göra under intåget?
Under intågsjubileet kommer jag att gestalta och agera som Gustav Vasa. Bland annat ska jag i den rollen hålla tal till folket på Stortorget.

Hur började ditt intresse för Vasatiden?
Intresset för historia har alltid funnits med, ända sedan barndomen. Fascinationen för Vasafamiljen har ökat med tiden och tog verklig fart när jag började arbeta som guide på Örbyhus slott, där Erik XIV dog. Där träffade jag min kompis och, numera, guidekollega Fredrica Lange. 

Tillsammans började vi där och då med dramatiserade guideturer där besökarna fick möta Erik XIV. Vi har sedan fortsatt gestalta medlemmar ur Vasafamiljen, framförallt i Uppsala. Både på slottet och i domkyrkan, men även under stadsvandringar. Vasa är en fascinerande familj som det finns många fantastiska historier om.