Hitta klädsel!

Det är inte alla som har en 1500-talsutstyrsel hemma i garderoben. Vissa har det och de är bara att gratulera. För oss andra som vill gå med i intåget och inte är vana re-enactors handlar det om att hitta en klädsel som kan fungera. Var gör man det? Här nedan följer några tips.

Kläder av typen medeltid och renässans går bra, vissa detaljer som skjortor och hosor (byxor) och skor kan man nog tänka även från andra epoker. Det är inte petnoga – roligare om vi blir många i intåget!

Hyra kläder

Man kan hyra kläder till rabatterat pris på Independent kostym. Independent kostym ligger i Frihamnen i Stockholm. De har erbjudit alla intågsdeltagare en rabatt på 20%. Man hyr sin klädsel i en vecka. Säg bara att du ska gå med i Gustav Vasas intåg 24 juni. De debiterar per plagg så använd gärna egna skjortor, blusar och skor om du vill spara pengar.

Upplägget innebär att man kan boka tid två veckor i förväg, hämta upp kostymen en vecka senare och returnera måndag efter eventet. Man plockar antingen ihop sin kostym själv eller bokar en kostymör som hjälper till under besöket mot en kostnad.

Utprovning av 1500-talskläder på Independent kostym

Köpa kläder

Man kan också handla sin egen mundering på några av de webbplatser som rekommenderas. Dessa är till exempel:

Celtic Webmerchant, prisvärda kvalitetskläder.

Urda.se, stort utbud och fin sökfunktion. Sök exempelvis på senmedeltid och det plagg du söker.

Lightinthebox.com kan vara ett alternativ. En del fina tidsenliga plagg till överkomlig penning.

Sy själv

Självfallet kan man också sy sina egna kläder, särskilt om man kommer som enkelt bondfolk eller vanlig borgare. Här hittar du lite inspiration:

Allmogeklädsel och allmogebyxor.

Tygbutiken Korps.se ger rabatt 10% rabatt på alla varor i webshopen för ett köp för alla anmälda deltagare i intåget. Rabatten får man genom att lägga varor i sin varukorg, gå till kassan och fylla i koden ”vasa” under rubriken ”Har du en kampanjkod?”. Rabattkoden är giltig t.o.m. 31 Maj. 

Bondekrigare från Vasatiden i långa byxor

Har du andra tips gällande klädsel och hur man kan få tag i dessa, maila gärna projektgruppen på info@vasasintag2023.se.